
Trafiksikkerhedsanalyse
Fokus
Type
Målgruppe
Distribution
Ulykker, uheld
Oplevet tryghed
Selvrapporterede uheld og ulykker
Selvrapporterede nærulykker
Fleksibelt tema ud fra egne ønsker
Tilvalg: Ulykkesregisteringer via registerbaserede data
Kortbaseret spørgeskema (PP-GIS)
Voksne borgere i kommunen, repræsentativ eller fokuseret stikprøve
Afhængig af målgruppefokus
En kortlægning af tryghed og uheld, som er baseret på borgernes egne opfattelser og oplevelser.
Få indsigt i hvor, hvornår og hvorfor uheld og ulykker indtræffer med henblik på at målrette, planlægge og prioritere trafiksikkerhedsindsatsen. Undersøgelsen kan benyttes som supplement til de sortpletanalyser, som en del kommuner (pba. politiets registreringer) får udarbejdet for at udpege særligt uheldsbelastede lokaliteter.
Det er imidlertid uhensigtsmæssigt at basere trafiksikkerhedsarbejdet alene på uheld registreret af politiet eller i sundhedsvæsnet, idet der er et betydeligt mørketal i de officielle statistikker. Et forskningsprojekt har tidligere påvist, at mørketallet for personskader i landspatientregistret var 59 %, mens mørketallet for politiets registreringer var 95% (Olesen et al. 2002).
Anvendelse af registerdata som enkeltstående datakilde kan resultere i at kommuner fejlprioriterer i trafiksikkerhedsarbejdet og at tiltag mod trafikulykker med bløde trafikanter og forebyggelse af eneulykker nedprioriteres ift. de synlige personbilulykker, som fremgår af politiets statistikker.
Nedenstående figur illustrerer princippet for andele af ulykker, som registreres af politiet og i sundhedsvæsnet. Størrelsesforholdet er ikke målfast.

Kilde: Tallaksen & Persson, 2023