Transport- og Tryghedsundersøgelsen
TTU: Den eneste undersøgelse I har brug for
Transport- og Tryghedsundersøgelsen er den samlede betegnelse for en række undersøgelser, der er fokuseret på at skabe de bedste data for transportadfærd på skoler, daginstitutioner og ungdomsuddannelser. Med vores nyeste redskab, et kortbaseret spørgeskemamodul, er det nu også muligt at få stillet samtlige aspekter af jeres nysgerrig omkring transportadfærd til og fra institutionerne.
Med fokus på en bred vifte af spørgsmål omkring transportadfærd og tryghed i trafikken, kan vi målrette undersøgelserne til børn, unge og forældre, til ansatte, ledere og bestyrelser. Vi kan foretage interviews i morgentrafikken eller klasselokalet og vi kan samle data ind igennem spørgeskemaer. Når det er nødvendigt med en høj besvarelsesandel, kan vi følge struktureret op på dataindsamlingen i samarbejde med de involverede institutioner.
Konceptundersøgelser
En konceptundersøgelse hos Transportlab, er en undersøgelse hvor udviklingsarbejdet allerede er lavet og skabelonen dermed ligger fast. Det betyder selvfølgelig at fleksibiliteten og tilpasningsmulighederne er indskrænkede. Til gengæld er udviklingsarbejdet og behovet for skræddersyet databehandling reduceret, hvilket betyder, at undersøgelsen ikke er billigere at gennemføre. Desuden gør den samme metode det nu muligt at kunne følge udviklingen over tid indenfor kommunen, og benchmarke op imod andre kommuner.
TTU har følgende konceptundersøgelser tilknyttet:
- TTU skoler
- Klassetællinger
- Forældrespørgeskema
- Skolevejsanalyse (kortbaseret spørgeskema)
- TTU daginstitutioner
- Stop'n Go interviews
- Forældrespørgeskema
- Ruteanalyse (kortbaseret spørgeskema)
- TTU ungdomsuddannelser
- Klassetællinger
- Spørgeskemaer til elever
- Skolevejsanalyse (kortbaseret spørgeskema)
Tællinger og forældrespørgeskemaer
Metoden til at foretage tællinger, er forfinet gennem mere end 60 gennemførte undersøgelser i 26 forskellige kommuner. Undersøgelsen indeholder tre særskilte spørgsmålskategorier. Èn del som omhandler transportform til skolen/institutionen, én til hjelmbrug og én til tryghed på ruten.
Det er muligt at supplere TTU på skoler og daginstitutioner med et spørgeskema til forældrene, som kortlægger deres transportmæssige udfordringer/barrierer. Dette giver undersøgelsen et lag af subjektiv information, som er med til at skabe et helhedsbillede af transporten omkring skolen/institutionen.
Hvordan foregår dataindsamling?
TTU skoler
Undersøgelsen anvender manuel optælling af skoleelevers transportadfærd, og giver derfor en præcis og valid kortlægning af transportadfærden i den enkelte kommune.
Transportlabs dataindsamlere besøger samtlige skoler/institutioner i kommunen. På skoler besøges én klasse pr. klassetrin, så resultaterne kan skaleres op til at repræsentere hele skolen og kommunen. De fleste kommuner tilbyder også private- og friskoler at deltage.
På ungdomsuddannelser besøges et bredere udsnit af klasser, så hele skolen repræsenteres. Dette fastlægges sammen med os i planlægningsfasen af undersøgelsen.
På daginstitutioner foretages undersøgelsen i løbet af ankomsttiden om morgenen, hvor samtlige forældre kortvarigt udspørges omkring transporten på den pågældende morgen.
Skolen/institutionen er på forhånd blevet orienteret om, at det er vigtigt, at der ikke bliver gjort noget i dagene op til, som kan påvirke elevernes transportadfærd. Dataindsamlerne bruger ca. 5-10 min. pr. klasse i alt. Dataindsamleren kan typisk nå 3-4 klasser pr. lektion og i løbet af ca. 3 lektioner kan der altså besøges 10 klassetrin.
Dataindsamleren noterer resultaterne i et digitalt spørgeskema, som løbende validerer og uploader resultaterne til TransportLaboratoriets server i løbet af optællingen.
TTU daginstitutioner
En undersøgelse, som undersøger de samme tre parametre, som de øvrige TTU'er, men er tilpasset specielt til daginstitutionerne, hvor forældrene afleverer og henter deres børn morgen og eftermiddag.
Ligesom TTU på skoler kan denne undersøgelse suppleres af et spørgeskema til forældrene, som kortlægger barrierer for grøn og aktiv transport for turen i trafikken.
TTU ungdomsuddannelser
Der er de seneste år opstået stigende trafikale udfordringer omkring ungdomsuddannelser, ligesom parkeringspladserne ofte er mere end fyldte. Det kan mærkes i nærområdet.
Alle styrkerne ved Transport- og Tryghedsundersøgelsen for skoler er overført til denne undersøgelse for ungdomsuddannelserne. Udover at kortlægge transportform til skole, cykelhjelmsbrug og den oplevede tryghed på skolevejen på uddannelsernes forskellige klasser, er der ydermere tilføjet muligheden for at inddele samtlige analyser på afstand til uddannelsen. Bilbrug blandt eleverne bliver ligeledes kortlagt.
Undersøgelsen gennemføres som klassetællinger (ca. 10 minutter i hver klasse) og bliver typisk suppleret med et spørgeskema, som sendes til eleverne på dagen for tællingerne.
Hvilket produkt bliver udarbejdet?
Produktet er en rapport med de primære resultater samt et regneark med alle grunddata. Analyserne i rapporten opdeles på skole/institution, klasse og køn og afdækker procentfordelinger af transportformer, hjelmbrug og tryghed på vejen igennem trafikken.
Rapporten giver indblik i børn og unges transportadfærd i den enkelte kommune, hvilket er til gavn for både politikere og forvaltninger på sundheds-, skole og trafikområdet. Har kommunen fået foretaget undersøgelsen mere end en gang, vil rapporten også indeholde gentagne målinger, og give mulighed for at kortlægge udviklingen i kommunen.
Hvilke kommuner har tidligere fået lavet undersøgelsen?
Før denne undersøgelse fandtes der ingen reelle data der bl.a. beskriver skoleelevers transportadfærd på et nationalt niveau. Til dags dato er undersøgelsen blevet gennemført i 26 forskellige kommuner fordelt over hele landet:
- Albertslund
- Ballerup
- Esbjerg
- Favrskov
- Fredensborg
- Furesø
- Gentofte
- Gladsaxe
- Guldborgsund
- Herlev
- Horsens
- Hørsholm
- Kolding
- København
- Lolland
- Mariagerfjord
- Nyborg
- Odense
- Ringsted
- Roskilde
- Rudersdal
- Silkeborg
- Sønderborg
- Vejle
- Aalborg
- Aarhus
I de fleste tilfælde har kommunerne fået foretaget undersøgelsen mere end én gang.
Hvad koster undersøgelsen?
TTU er en forholdsvis billig undersøgelse at gennemføre. Årsagen er at undersøgelsen i høj grad er standardiseret og hurtigt kan rulles ud med samme tilgang i enhver kommune.
Prisen udregnes med udgangspunkt i en grundpris for kommunen, som er baseret på antallet af skoler/institutioner i kommunen. Dertil kommer et beløb pr. skole til aflønningen af dataindsamlere. Kontakt os for at høre mere om prisen for jeres kommune.